Monday, February 26, 2024

Filmrecension: Mannen på taket

The Man on the Roof (LE)

Jag såg Bo Widerbergs MANNEN PÅ TAKET i den nya utgåvan från Radiance. Restaureringen gjordes redan 2004 så den sken inte lika fint som en del nyare släpp, men det passar ju den här murriga stilen ganska bra.

Filmen är som väl alla vet fantastisk. Carl Gustav Lindstedt (som Martin Beck) och hans kollegor tofflar omkring med hängande ögonlock efter flera dagar utan sömn (Håkan Serner som Rönn är tröttast) och letar efter en polismördare, först ganska taffligt men sedan kommer Sven Wollter (Kollberg) in och styr upp (efter att kvickt ha lägrat Eva Remaeus på morgonen). Mördaren förskansar sig med automatgevär på ett tak och hela Stockholm dras in när polisen sätter in tårgas och helikoptrar med katastrofalt resultat. CG gör ett misslyckat intagningsförsök (han och Wollter klättrade förstås på husfasaden på riktigt) innan ett mer välorganiserat angrepp av Thomas Hellberg (Gunvald Larsson) lyckas. Hela miljön skriker 70-tal med pundare på Plattan, tanter som bjuder på kaffe, pappor som torkar barn i stjärten, och undertonen av ett extremt politiserat samhälle och "kårandan" i polisen som den riktiga fienden

Det var väldigt roligt att man kan se filmen med introduktionen som Widerberg gjorde för första TV-sändningen. Jag mindes den tydligt. Han förklarar varför mordet i början är så brutalt.

Det är också intressant att se att just mordet ser väldigt mycket ut som en version av ett mord i SUSPIRIA, med ögon som glänser framför ett mörkt fönster. Men själva mordet är VÄLDIGT kort! Först undrade om de bara hade sett den censurerade versionen och trodde att det var så ett riktigt ruskigt filmmord såg ut? Men sedan insåg jag att SUSPIRIA faktiskt kom ut senare, så kanske var det till och med så att Argento såg den först och fick feeling!

Stuntscenerna är enormt imponerande och att spärra av halva innerstaden skulle naturligtvis vara omöjligt idag, särskilt om man tänkte krascha en helikopter på Odenplan! På reaktioner i England har jag förstått att folk tror att stunsen var livsfarliga och svenska stuntmän helt galna, men i själva verket verkar säkerheten ha varit minutiös förutom vid ett tillfälle: Då Bo Widerberg själv sprang ner och filmade helikopterkraschen underifrån från herrtoaletten, sedan skyddsombudet förbjudit kameramännen att göra det. Här är ett kul klipp om hur det gick till:

Nu blir jag hemskt sugen på att se om alla Widerberg-filmer så Criterions kommande box kommer väl till pass. Synd bara att FIMPEN inte är med!


No comments: